PLOŠČE

Navodila za polaganje betonskih plošč

POVOZNE POVRŠINE
Vse plošče debeljine 3,5-5cmm so glede na dimenzije in debeline le Pohodnega značaja in niso primerne za večje obremenitve.
Plošče se NE SME POLAGATI – LEPITI NA BETONSKO OSNOVO, da bi bile povozne ali zaradi drugega razloga.

POHODNE POVRŠINE

 • Groba priprava
  Pripravimo polagalno osnovo debeline 20–50 cm, odvisno od nosilnosti terena in pogostosti nizkih temperatur. Moramo jo dobro zbiti po plasteh in izravnati, da preprečimo pogrezanja. Za grobo pripravo uporabljamo zmrzlinsko obstojen gramoz ali drobljenec debeline 0–35 mm. Ta material nanesemo z ustreznim naklonom najmanj 2,5 % in zbijemo z valjanjem ali vibracijsko ploščo do ustrezne nosilnosti.
 • Fina priprava
  Na pripravljeno grobo podlago nasujemo 3–5 cm peska debeline 2–4 mm ali 4–8 mm. Posteljica naj bo pripravljena tako, da bodo izvedeni nakloni končno položene površine najmanj 2,5 %. Zato priporočamo, da si pripravite vodila, po katerih posnamete odvečen pesek.
 • Polaganje
  Ko je fina priprava narejena in obrobljena z robniki začnemo polagati plošče. Vsako ploščo pred vgradnjo optično preverimo. Plošče moramo jemati iz več palet ( min 3) hkrati saj le tako preprečimo barvna odstopanja na položeni površini. Polagamo jih z 3-5mm široko fugo, pomagamo si z križci – distančniki. Plošče sproti Izravnavamo z gumijastim kladivom in ne vibroploščo. Rezane plošče za zaključke takoj speremo s čisto vodo, da ne ostanejo prašne – umazane. Če plošče polagamo v različnih časovnih obdobjih jih hranimo v originalni embalaži , da se ne umažejo.
 • Fugiranje
  Ko so vse plošče položene in obrobe zaključene, fuge zafugiramo s kremenčevo mivko, granulacije cca 0,5mm in trdilcem fug, kateri nam prepreči izpiranje fugirne mivke. (upoštevaj navodila za trdilec), pometemo in speremo z vodo.

Stikanje plošč tehnično ni dovoljeno, saj bi to lahko povzročilo luščenje robov.

Navodila za vzdržavanje betonskih plošč

 • Betonske plošče so proizvod iz naravnih materialov in se med uporabo temu primerno tudi obnašajo. Beton se na onesnaženje odziva naravno. V večini primerov se, če so betonske plošče izpostavljene vremenskim vplivom (dežju), tudi onesnaženje razgradi po naravni poti. Za trdovratnejše madeže pa je potrebno uporabiti posebna čistila. Plošče čistimo s tekočo vodo in s krtačo ali metlo. Za čiščenje lahko uporabimo tudi visokotlačni čistilec. V primeru uporabe posebnih čistil za odstranjevanje umazanije, kot so na primer alge, mah ali izcvetanje apna, upoštevajte navodila proizvajalca čistil. V vsakem primeru pa testirajte čistilo na manj vidnem mestu in ga nato dobro izperite z vodo.
 • Pri odstranjevanju in čiščenju snega (ledu) v zimskem času moramo biti pozorni, da ne uporabljamo ostrih predmetov, s katerimi lahko plošče deformiramo, opraskamo. Ravno tako ni priporočljivo odstranjevanje snega s stroji za pluženje.
 • Plošče so odporne na nizke temperature. Svetujemo zmerno uporabo soli, saj se ob njeni pretirani uporabi življenjska doba izdelka zmanjša.
 • Izdelke je priporočljivo impregnirati. Impregnacijo lahko izvedemo z običajnimi sredstvi za beton. Ta sredstva so ponavadi netopna in jih nanesemo s prosojno plastjo. S tem izdelke zaščitimo pred zunanjimi vplivi, kot so olje, voda, umazanija …
 • Ker je ploščanaravni produkt, reagira na vse naravne sestavine, to so listje, cvetje, olja, sadje, drevje … Pojavijo se lahko barvne spremembe (madeži), ki pa se zaradi vremenskih vplivov postopoma očistijo in sperejo v prvotno barvo.
 • Uporabnikom svetujemo, da površino redno pometajo in čistijo, saj bodo s tem preprečili nastajanje madežev.

POMEMBNO
Za fino pripravo moramo uporabljati zrnati in ne mleti material, ker lahko povzroči nastanek belih lis na ploščah. Rezane plošče za zaključke takoj speremo s čisto vodo, da ne ostanejo prašne. Plošče moramo jemati z več palet hkrati, le tako preprečimo barvna odstopanja na položeni površini. Če plošče polagamo v različnih časovnih obdobjih, jih hranimo v originalni embalaži, da se ne umažejo. Plošče so odporne na nizke temperature. Svetujemo zmerno uporabo soli, saj se ob njeni pretirani uporabi življenjska doba izdelka zmanjša.

Polaganje tlakov na opore (suhi način)

Pri suhi postavitvi polagamo plošče na plastične opore, položene na polagalno osnovo, zaščitene s hidroizolacijo.
Prednosti te izvedbe so:
– hitra postavitev,
– boljša toplotna in zvočna izolacija,
– preprosto vzdrževanje za vodo neprepustnega sloja.

Za zagotovitev pravilnega odtekanja deževnice morate predvideti najmanj 1,5 % naklon. Odtoki morajo biti izdelani v ustrezni višini, da se ne nabira voda. Takšni odtoki morajo imeti premer najmanj 10 cm in na vsakih 50 m2 terase mora biti izdelan en odtok.

Impregnacija

Serijsko impregnirane plošče imajo prednost, saj večino madežev očistimo tako, da jih očistimo v prvih minutah, še preden prodrejo v ploščo. Ker je impregnacija ekološka, izdelana na vodni osnovi, in se sčasoma obrabi, predlagamo, da impregnacijo ponovite enkrat letno. Pred impregniranjem je potrebno tlak dobro očistiti in posušiti. (Upoštevaj navodila proizvajalca impregnacije.)
Z impregnacijo lahko zaščitimo tudi ostale plošče, tako jim podaljšamo življenjsko dobo in ohranimo čistost površine.